Huizen

Het Broederschap der Kruisridders beschikt over acht dispuutshuizen. Als Ridder zit je dus nooit om een huis verlegen. Hieronder een impressie van onze huizen.

Nieuwendijk

Op nog geen 2 minuten loopafstand van de Sociëteit, in het verlengde van de Kalverstraat, bevindt zich het jongste dispuutshuis van het Broederschap der Kruisridders. De centrale ligging, de aanwezige drankvoorraad en de overvloed aan slaapplaatsen vormen de basis voor vele memorabele avonden. Naast feesten, chillen, sporten en zuipen vormt deze locatie ook de basis voor serieuzere activiteiten: De bewoners van dit huis hebben samen 4 verschillende bedrijven opgericht en dragen actief bij aan het ondernemende karakter van de Kruisridders.

De Bunker

Aan de bron van alle wateren in Amsterdam vestigt zich ons mooie stulpje: De Bunker. Ondanks dat de bewoners van dit prachtige pand vol vuur zitten, dankt het de naam aan de ligging, die onder straatniveau is. Een ideale plaats om langslopend decadent vrouwelijk schoon te bewonderen, daar het ligt in het fantastische Amsterdam Zuid, Oud Zuid uiteraard. Ridder Arthur zorgt met zijn verstrooidheid voor een interessante inrichting van het huis, Ridder Hannibal laat zien dat een huis ook gewoon smerig kan zijn en weet uitstekend hoe een bank werkt en ridder Revius is nooit thuis omdat ‘ie weer met vluchtelingen aan het praten is. Nostalgie vinden we in onze televisie. Nee, geen koelkast televisie, het gaat om de inhoud! Tommy Teleshopping en AstroTV zijn aan de orde van de dag, terwijl de nieuwste Pokémon films zo nu en dan ook de revue passeren. Omgeven door BN-ers en bakfietsen wordt het studentenleven andermaal geleefd, en wordt er tot op de dag van vandaag volgehouden dat we allemaal studeren.

Dubbel eau

Aan de oostgrens van het centrum van Amsterdam prijkt sinds 2013 een Ridderhuis waar Ridder Poseidon, Ridder Bellathorus, Ridder Neptunus en Ridder Altiore Scriptor hun onderdak vinden.

Wie zijn entree maakt via het monumentale marmeren trappenhuis werpt een blik op de eregalerij met borstbeelden van onze voorvaderen, om vervolgens de warme klanken tegemoet te lopen die de muzikale Ridders uit de klassieke vleugel voortbrengen.

De wind staat er gunstig: zowel het Science Park en het centrum zijn op steenworp afstand. Vanwege deze gunstige omstandigheden een ideale plek voor forenzende Ridders om te overnachten als er de volgende ochtend geen verplichte colleges gevolgd moeten worden.

Amstel

Anno 2014 werden Ridder Basanova, Ridder Copernicus en Ridder Traktor II, van Anna tot Paulowna, volwaardig lid van Het Broederschap der Kruisridders. Een half jaar later begon kruistocht over de wilde wateren van onze geliefde hoofdstad.

Eenmaal daar wisten zij een leegstaande burcht te veroveren waar zij sindsdien vertoeven. In het pittoreske straatje, van veur de eurlog(!), vindt men zowel oudjes als yuppen. Deze burcht staat enigszins nog onder constructie, mede door het gebrek aan goudstaven in de kluis. Echter mag dit de pret niet drukken waardoor er meerdere vreugdevuren aangestoken werden, verscheidende tripjes georganiseerd zijn en de nodige goudgele rakkers burgemeester zijn gemaakt.

Mocht je herberg zoeken langs woeste wateren; onze deur staat altijd open, letterlijk. Daarnaast is het ook mogelijk om je de weg te laten wijzen door het helse gebonk dat zo nu en dan van de zolder komt. Wij hopen u hier ooit te mogen ontvangen, zoals menig mens hier over de vloer is geweest!

Roerstraat

“Twee hoog: super mooi, super groot, super duur”

Formeel gesproken is het Ridderhuis in de Rivierenbuurt de thuishaven van Ridder Abacus, Ridder Cronus, Ridder Gallus Gallus en Ridder Socrates. Maar in het dagelijks leven is ons huis de ontmoetingsplaats voor het dispuut en externen; iedereen komt in- en uitlopen, overnachten en het huis uitwonen. Daar is zij immers voor gebouwd; zuipen, chillen, vergaderen en basis voor de meest legendarische avonden, nachten en ochtenden. Ongemerkt smeedt het Ridderhuis een steeds hechtere band met haar bewoners. Wanneer de bewoners op woensdagochtend – in beschonken toestand na een bezoek aan de sociëteit – het sleutelgat van de deur weer gevonden hebben, voelt dat als thuiskomen. Thuis komen voelde nog nooit zo goed.

Pontanus

“Het gras is altijd groener aan de overkant.”

Behalve bij Pontanus, want op een steenworp van Brouwerij het IJ, het Oosterpark en de dappermarkt bevindt zich het nieuwste dispuutshuis van het Broederschap der Kruisridders. Met ridder Astrix die twee studies combineert en Ridder Odysseus die een jaar lang als senator op de sociëteit te vinden is zal er niet altijd leven in de brouwerij zijn. Echter worden de zeldzame momenten waarop er een borrel te drinken is, goed benut. Vanwege de gunstige ligging is dit een doorvoerhaven voor de Ridders. Het huis word dan ook voornamelijk gebruikt door de Ridders om de nacht door te brengen, maar als een ridder op zoek is naar een locatie om lekker te borrelen staat de deur altijd open.

Huize Lucie

“Thuis is waar je bed staat.”

En de bedden zijn ook direct het enige wat bij ons thuis gebruikt wordt. De drie mannen die dit huis hun thuis noemen, noemen in een adem hun tweede thuis: De sociëteit. Twee senaatsjaren zijn zo goed als afgerond, het derde wordt aankomend jaar vervuld. Huisavonden zijn reeds lange tijd naar de soos verplaatst en onze woonkamer is schoon van onbruik. Dit betekent ook direct dat wanneer er bij ontwaken ontdekt wordt dat iedereen thuis is, dit reden is voor een feestje.

Retiefstraat

Het reünistenhuis van Het Broederschap der Kruisridders wordt na enkele wisselingen van de wacht de afgelopen jaren bewoond door Ridders uit de ‘oudere’ lichtingen van het dispuut. Een bankier en een directeur van een webshop doen vermoeden dat dit huis serieuzer is dan haar concurrenten; in werkelijkheid is dit huis echter bruisender dan ooit.

De zogenaamde ‘huis-uitjes’ als metro-raves, festivals en weekendjes weg vinden met gepaste regelmaat plaats, evenals de dronken knakworstfeestjes bij thuiskomst en brakke dagen Disneyfilms kijken. Classy BBQ’s, rookmachines in de keuken en een lading aan slechte woordgrappen zijn ons ook niet vreemd. De Retiefstraat is still going strong, met ridders Constantinus en Romulus als haar huidige bezetters.